Günümüzde pek çok kişi Mersin boşanma avukatı şeklinde arayış içerisindedir. Boşanma sonrasında eşler çocuğun velayetinin kimde kalacağı konusunda anlaşsalar dahi çocuğun velayetinin kime ait olacağına hâkim karar vermektedir. Hâkimler, çocuğun velayetinin hangi ebeveyne ait olduğunu belirlemek için çocuğun yararını ve yüksek menfaatlerini dikkate alarak en iyi kararı verir. Bunun için hâkimin göz önünde bulundurduğu faktörler şunlardır;

0-4 yaş arasında olan çocukların anne sevgisine ve şefkatine ihtiyacı olması sebebiyle velayet anneye bırakılır. Her ne kadar bu yaş aralığında bulunan çocuklar anneye verilse de, annenin sağlayacağı ev ortamı, annenin mesleği, kazanılan para, yaşam tarzı gibi unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır.

 4-7 yaş arası çocuğun anneye ihtiyaç duyması sebebiyle çocuğun velayeti anneye bırakılır. Ancak annenin velayeti altında bulunan çocuğa bakamaması, annenin çocuğa zarar verebileceğinden şüphelenilmesi vb. durumlarda çocuğun velayeti babaya verilir.

6-12 yaş arası çocukların okula başlama süreci ve bu süreçte adaptasyon probleminin yaşanabileceği göz önünde bulundurulmasından dolayı velayet yine anneye verilmektedir. Eğitim masrafları anneden ziyade babanın daha iyi karşılayabilmesi durumda çocuğun velayetinin babaya bırakılması muhtemeldir.

12 yaşını doldurmuş ve bu yaş üzerindeki çocuklar belli bir erginliğe ulaşmalarının ardından taraf seçebilme hakkı bulunmaktadır. Her ne kadar çocuğun vereceği karar davanın seyrini değiştirecek olsa da, hâkim çocuğun menfaatini gözeterek ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilecek ebeveyne verilmektedir. Mersin avukat sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

Tags

Comments are closed