GeminiLab ile eviniz konfor ve mahremiyetinde üreme sağlığınızı takip etmek artık mümkün!

*

Erkeklerin üreme potansiyellerini ölçmek ve incelemek amacıyla yapılan mikroskobik incelemeye sperm testi denir. Erkek üreme sağlığının değerlendirilmesinde en temel ve yol gösterici ilk basamak olan sperm testi, sağlıklı sperm hücresi miktarını ve kalitesini ölçmek amacıyla yapılan bir laboratuvar testidir. Hong Kong merkezli Coenda Health & Food şirketinden aldığı 150 bin dolarlık yatırım ile yola çıkan GeminiLab, erkeklerin laboratuvara gitmeden sperm testi yaptırabilmelerini sağlıyor.

Geminilab İle Evde Sperm Testi

Geminilab ile evde sperm testi yaptırmak mümkün. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, bir yıl korunmadan denenmesine rağmen her 100 çiftten 15’i çocuk sahibi olamıyor. Günümüzde tüp bebek tedavisi gören çiftlerin %40’inde problem erkek kaynaklıdır. %40’ında kadın, %20’sinde ise çift taraflı veya açıklanamayan problemlerden kaynaklanmaktadır. Bir diğer dikkat çekici gerçek ise, son 40 yıl içerisinde erkeklerde üreme potansiyeli açısından önemli bir role sahip olan sperm sayısında %59, sperm konsantrasyonunda ise %52’lik ciddi bir düşüş olduğudur. Ülkemizde de her 5 çiftten biri bebek sahibi olmak konusunda uzman desteğine ihtiyaç duyuyorken, erkek üreme sağlığının çoğunlukla göz ardı edilmesi kadınların omuzlarında büyük bir yük oluşturmaktadır. Veya bu konuda sorun yaşayıp konuşamayan bir çok erkek için de benzer bir yük oluşturuyor. Toplumsal normaların yanında erkeklerin üreme testlerinden uzak durmasının bir sebebi de mahremiyetlerini paylaşmak istememeleri, bu konudan çekinip utanmalarıdır.

Mahremiyet, Konfor ve Güven

İlk adımları Deniz Gürbüz tarafından 2019 yılında atılan ve geçtiğimiz Mayıs 2020 yılında kurulan GeminiLab, erkek üreme sağlığına ilişkin çözümler geliştiren dijital bir sağlık girişimidir. Mahremiyet, konfor ve güven değerleri üzerine kurulu GeminiLab’ın geliştirdiği Gemini Kit, içerisinde bulunan özel bir solüsyon ve sağladığı uygun taşıma koşulları ile sperm örneğinizin laboratuvara güvenle taşınmasını sağlıyor. Test sürecinizi başlatmak için yapmanız gereken tek şey kendinize uygun teslimat yeri ve saatini seçerek kiti adresinize sipariş etmek. Kitiniz özel kurye ile adresinize teslim ediliyor ve hazır olunduğunuzda yine özel kurye aracılığıyla adresinizden teslim alınıyor. Örneğiniz GeminiLab’ın anlaşmalı olduğu laboratuvarda (Elab Laboratuvarları) uzman ekipler tarafından analiz ediliyor. Bu analiz sonuçlarına göre oluşturulmuş, 10 parametreden oluşan sperm sağlığı raporunuz aynı gün içinde sizinle paylaşılıyor. Ve tüm bu işlemler kişiye özel tanımlanmış bir kod üzerinden yürütülerek  bilgi gizliliğiniz ve mahremiyetiniz en yüksek seviyede korunuyor.

Bununla birlikte Üroloji, Kadın Doğum ve Tüp Bebek, Cinsel Terapi alanlarında doktorlardan oluşan online GeminiLab uzman ekibi ile online görüşme desteği sağlıyor. Ayrıca, gündelik yaşamda da kolayca uygulanabilecek sperm sağlığını artırmaya yönelik öneriler sunarak baba adaylarının sağlıklı bir geleceğe hazırlanmalarına destek oluyor.

150 Bin Dolarlık Yatırım Aldı

Hong Kong merkezli Coenda Health & Food’dan Ekim 2020 yılında 150 bin dolar yatırım alan GeminiLab’ın hikayesini Deniz Gürbüz şöyle anlatıyor: “Tüp bebek merkezlerinin kullanabilecekleri özel bir sperm analiz cihazı geliştirme projesinde çalışıyordum. Bu sayede hem klinikleri hem de son kullanıcı olan hastaları gözlemleme fırsatım olmuştu. Sperm testi sürecinin hastalar için ne kadar rahatsız edici olduğunu ilk defa burada gördüm. Bu testin idrar testi sürecinden hiç bir farkının olmaması beni epey şaşırtmıştı. Kimi erkekler bu süreci hiç gerçekleştiremiyor, veya yaşadıkları stresten dolayı tekrarlamak zorunda kalıyorlar. Her ne kadar hamilelik denince akla ilk biz kadınlar geliyor olsak da sperm sağlığı hamilelik başarısını ve doğacak bebeğin sağlığını doğrudan etkiliyor. Tam da bu noktada bir şeyler yapmaya karar verdim ve bugünkü GeminiLab ekibinin ilk adımlarını attım. Toplumumuzun üreme sağlığı konusunda bilinçlenmesi, biz kadınlar üzerindeki hamilelik baskısını azaltacağına inanıyorum. Aynı şekilde bu konuda empatiye ihtiyaç duyan erkekler üzerindeki yükü de hafifletecektir. Bu motivasyonla başladığım bu yolda, bugün harika bir ekip ve yatırımcı desteğiyle hızla büyüyoruz. Türkiye’de ilk olarak geliştirdiğimiz online çözümler ile erkeklerin laboratuvar veya merkeze uyan zamanda değil, yalnızca kendilerine uyan zamanda ve yerde üreme sağlığı takibini yapabilmelerini sağlıyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki Gemini Kit bir evde sperm test kiti veya mobil aplikasyon değildir. Bu tarz çözümlerin kesin doğruluğu veya birçok doktor gözünde geçerliliği yoktur. Dahası, sadece bir iki parametre ölçümü yapabiliyorlar. Bu bağlamda bizim servisimiz mevcut çözümlerden fazlasıyla ayrışıyor.”

Avrupa’ya Açılıyorlar!

GeminiLab Türkiye’de yakaladığı istikrarlı büyümeyi Avrupa pazarına taşıyor. Hollanda ve Macaristan’da hizmet vermeye hazırlanan girişim, 2022 yeni yıl ile birlikte iki ülkede birden başlayacaklarını söylüyor. Yakın zamanda Hollandalı bir hızlandırma programına seçilen girişimlerden biri olan GeminiLab’ın kurucusu Deniz Gürbüz; “HealthInc, yalnızca sağlık girişimlerine odaklı ve kurucuları arasında dünyaca ünlü Startupbootcamp’in olduğu Hollandalı bir hızlandırma programıdır. Avrupa’ya açılmamız konusunda bize güzel bir ivme kazandırdılar. Ocak’ta yapılacak final sahnesinde sunum yapacak girişimlerden biri olacağız. Oldukça heyecanlıyız tabii ki. ”

Aynı zamanda Avrupalı kadın girişimciler arasında yapılan bir yarışmada finale kalan Deniz Gürbüz Londra’da yapılacak final sahnesinde GeminiLab’i anlatacak. Avrupa’nın sekiz farklı ülkesinde yapılan yarı finaller ile en iyi kadın girişimcilerin seçildiği Women Startup Competition, tüm finalistleri bir final sahnesinde topluyor. Final heyecanını paylaşan Deniz Gürbüz; “WSC benim için de bir sürpriz oldu. Birbirinden harika bir çok kadın girişimci ile tanışmak ve yarışmak gerçekten anlamlı bir tecrübe oldu. Umarım final sahnesinde de güzel bir başarı elde edeceğiz. En güzel yanı da GeminiLab’ı çok daha fazla insana anlatabilecek olmam.” 

Tags

Comments are closed