Jailbreak Ne İçin Kullanılıyor?

Apple cihaz kullanıcıları mutlaka bir kez Jailbreak ismini duymuştur. Aslında derinlemesine bir yazılım sistemi gözüken bu işlem, sanıldığı kadar karmaşık değil.

Mantık çok basittir ve kullanım amacı da çok nettir. Sadece Apple cihazıları için geçerli olduğu ve sadece Apple cihazlarıyla anıldığı için çok özel bir şey gibi düşünülüyor. Fakat farklı sistemlerde de farklı isimlerle bu işlemler yapılıyor. En iyisi açıklama kısmına geçelim de detayları rahat rahat anlatalım.

Jailbreak Ne İçin Kullanılıyor?

Konunun aslı Apple’ın cihazlarında kullandığı işletim sistemine dayanıyor. Genelde iOS için yapıldığından bundan ilerleyeceğim. iOS, Apple’ın akıllı telefonlarında kullandığı yazılım olarak biliniyor. Benzersiz bu yazılımın ilk odağı sınırları çizmek. Kullanıcıların güvenliğini sağlamak ve Apple’ın da kontrolü kaybetmesini engellemek için iOS işletim sisteminin özel bir yapısı var.

Daha kapalı, daha içe dönük bir yapı. En basit örnek App Store dışında uygulama yüklenmesine izin verilmiyor. Bu da bir sınırlama olarak gösterilebilir ama aslında odakta kullanıcıların güvenliği var. App Store üzerinde yer alan uygulamalar Apple’ın onayını alan uygulamalar.

Haliyle bu uygulamalar güvenli görülüyor. Kullanıcıların bunların dışına çıkması engelleniyor. İşte Jailbreak işlemi burada devreye alınıyor. Sistemde bulunan açıklardan yararlanılarak yapılan işlemle beraber bir nevi işletim sistemi biraz daha özgünleştirilmiş oluyor. Sınırları aşılıyor.

Bir yandan sisteme dışarıdan uygulama yüklemek için ek bir araç entegre edilmiş oluyor bir yandan kullanılan cihazın “root” erişimi elde edilmiş oluyor. Yani cihazların sistem dosyalarına kadar erişim verilmiş oluyor.

Anlayacağınız öyle baştan sonra telefonun değişmesi durumu yok. Jailbreakyapıldığı zaman sınırlar aşılmış oluyor. Tabii ki Apple bunu istemiyor. Kendi kurallarının dışına çıkılmasını istemeyen teknoloji devi, her yeni sürüm yazılımda güvenlik açıklarını tamamen kapatmak için sıkı bir mücadele veriyor. Bu sadece iOS işletim sistemi için geçerli değil. Dediğimiz gibi bir iOS işletim sistemi için örnek verdik ama tvOS için de bu geçerli diğerleri için de.

Asıl mesele yeni gelen sürümlerde geliştiricilerin açık bulması. Sistemde açık bulunmadan Jailbreak sürümleri çıkmıyor. Eğer daha derinlemesine bir bilgi almak istiyorsanız ve en önemlisi de güncel Jailbreak sürümlerini takip etmek, nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız Appleuzmani.net tarafından oluşturulan sayfayı ziyaret edebilirsiniz. En güncel sürümlere ve bu sürümlerin nasıl uygulanabileceğine yer verilmiş. Görsellerle beraber detaylı bir rehber yapılmış. 

Tags

Comments are closed