Yeni başlayanlar için tenis raketi seçimi nasıl yapılır? Tenise ilginiz varsa ve nasıl bir raketle başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz demektir. Çünkü bu yazımızda tenise yeni başlayanlara bir el kitabı niteliğinde bilgiler vereceğiz. Eğer siz de bu işin acemisiyseniz ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız bizimle gelin. 

Raket Seçiminde Dikkat Edilecek Sorular

  • En uygun raketi nasıl bulabiliriz?
  • Raketin boyu nasıl olmalıdır?
  • Yeni başlayanlar için ideal raket ağırlığı nedir?
  • Hangi kafa büyüklüğü ve denge noktası en uygundur?
  • Uygun kordaj sıklığı ne olmalıdır?
  • Grip ölçüsü ne olmalıdır?

Yeni Başlayanlar İçin Tenis Raketi Seçimi

Tenise yeni başlayan herkes nasıl bir raket alacağı konusunda kararsızdır. Raketin markası, modeli, rengi gibi unsurlar dışında tavsiye edilen modeller de genelde size uygun olmayacaktır. Takdir ederseniz ki hepimiz farklıyız. İşte bu farklılık bizlerin vücut tiplerinde de şekilleniyor. Yani her insanın rakete vurma gücü ya da topa hakimiyeti aynı olmayacaktır. Haliyle bu farklılık raket seçiminize de yansımalıdır.

Yeni Başlayanlar İçin Tenis Raketi Seçimi

Tenise yeni başlayan biri raket seçiminde aceleci davranmamalıdır. Yine de söyleyebiliriz ki ilk aşamada aşağıdaki maddeleri karşılayan her raket işinizi görecektir. Yalnız dikkat edilmesi gerek önemli unsur kişinin kendisidir.

Başlangıç İçin En Uygun Raket Boyu Ne olmalıdır?

Endişelenmeyin, raket boyu üreticiler tarafından yetişkinlere uygun standart ölçülerde üretilir. Bu standart ölçü 27 inç’tir. Aman dikkat! Yanlışlıkla çocuklara uygun tasarlanan raketleri almayınız.

Yeni Başlayanlar İçin İdeal Raket Ağırlığı Nedir?

Raketin ağırlığı, raket seçiminde bir diğer önemli unsurdur. Raketin ağır ya da hafif olması oyunu oynama ve topa karşılık verme becerinizi etkiler. Profesyonel tenisçiler genelde ağır raketlerle oynarlar.

Ağır raketler topa sert karşılık vererek uzun mesafe atışları yapmanızı sağlar buna rağmen hakimiyet kurması oldukça güç raketlerdir. Bu nedenle tenise yeni başlayanlara pek tavsiye etmiyoruz. 

Hafif raketler ise uzun mesafe atışlarda ağır raketler kadar etkili olmamasına rağmen hakimiyet kurması kolay ve manevralara yatkın raketlerdir. Bu işin acemisi olanlara en uygun raketler olduğunu söyleyebiliriz.

  • Hafif: 250-280 gr
  • Orta: 280-310 gr
  • Ağır: 310 + gr

En Uygun Kafa Noktası ve Denge Büyüklüğü Nedir?

Kafa hafif ve kafa ağır raketleri tespit edebilmek için ufak bir teste ihtiyacınız olacak. Raketin kafası ile boynunun birleştiği yere işaret parmağınızı bastırın. Eğer kafa aşağıya eğilirse kafa ağır; sap aşağıya eğilirse kafa hafif raket demektir. Kafa ağır raketler yeni başlayanlar için en ideal olandır. Sebebi hakimiyetin daha kolay sağlanmasıdır. Büyük kafa raketleri (105+) kolay vuruş yapabilmenizi sağlar. Kafa küçüldükçe hakimiyet azalır ve vuruş zorlaşır. Bu nedenle önerimiz büyük kafa raketleri tercih etmenizdir.

Raket ölçülerini de belirtelim;

  • Midsize 90-95 inç
  • Midplus 95-105 inç
  • Oversize 105+

Uygun Kordaj Sıklığı Ne Olmalıdır?

Raketin tellerine kordaj denir. Raketin tellerinin dayanıklılığını belirler. Genellikle ”kg” birimi ile belirtilir. Sık telli olan raketler hızlı vuruşlar yapmanızı sağlar fakat vurması güç raketlerdir. Açık kordajlı tenis raketleri ise vuruş gücü daha kolay olan ancak dayanıklılığı da zayıf olan raketlerdir.

Grip Ölçüsü

Grip ölçüsü ellerinizin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecektir. 1,2,3,4,5 numara olarak kalınlıkları belirlenir.

Bütün ayrıntılara hâkim olduğunuza göre artık doğru raketi seçebilirsiniz. Üstelik rengi ve modeli de size kalmış. Unutmayın, doğru raket seçimi oyununuzu büyük ölçüde etkileyecek ve sizi büyük masraflardan kurtaracaktır.

Tags

Comments are closed