Türkiye'ye Çin'den Nasıl Mal Getirilir?

Türkiye’ye Çin’den nasıl mal getirilir? Ticaret malların ya da ürünlerin ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilmesi, alışı ve satışı için kullanılması anlamına gelir. Ülkemizin kalkınması ve ekonomik refahın artması için çok önemli değere sahip ticareti ayrıntılı bir şekilde anlatarak iç ticaret, dış ticaret ve transit ticaretimizdeki ekonomik değerlerden bahsedeceğiz. Ticaretimiz için önemli şehirlerimizden, ürünlerden, limanlarımızdan ve dış ticaret yaptığımız ülkeleri güncel TÜİK verileri ışığında değerlendireceğiz..

Türkiye’ye Çinden Nasıl Mal Getirilir?

Türkiye’ye Çin’den mal getirmek için en iyi seçeneklerden bir tanesi Velibaba.com ‘dur. Velibaba.com, Çin ithalat, Çin’den mal getirme gibi konularda tercih edilebilir. Çin’den ucuz mal getirme konusunda arayış içerisinde iseniz eğer kendileri ile dilediğiniz her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Çin mal getirme

İÇ TİCARET

Ülkemizde çok canlı ve aktiv bir iç ticaret yapılmaktadır. Bunun en büyük sebepleri şunlardır:
-Tarım ürünlerinin bölgesel dağılışlarının farklılık göstermesi
-Sanayi ürünlerinin bölgesel dağılışlarının farklılık göstermesi
-Ulaşımın gelişmesi
-Reklam ve tanıtımların artması
-Nüfusun dengesiz dağılması ve nüfusun artması canlı bir iç ticaretimizin olmasının nedenleridir.
Kara yolu ; deniz ve hava yoluna göre daha pahalı bir ulaşım yolu olmasına rağmen ülkemizde iç ticaret için en çok kullanılan yoldur. Bunun en büyük sebebi kara yolu ile ülkemizin her yerine ulaşımın rahatlıkla yapılabilmesi diğer yollara göre daha fazla kullanılmasını sağlamıştır. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında ağırlıklı en çok kullanılan yol demir yolu olmasına rağmen özellikle 1950 yıllardan sonra kara yollarına yapılan yatırımla birlikte iç ticarette en çok kullanılan yol kara yolu olmuştur.

DIŞ TİCARET

Ülkemizde her sene dış ticaret hacmi artmaktadır. Hem dış satımla daha çok ürün satarken dış alımla daha çok ürün alınmaktadır. Ülkemizin ekonomik refahının artması için dış ticaret çok önemli bir ekonomik faaliyettir. Eğer bir ülkenin ithalatı ihracatından fazla ise o ülke dış ticaret açığı vermektedir. Ülkemiz yaklaşık 80 yıldır dış ticaret açığı veriyor. Son yıllarda dış ticaret açığımız azalma eğilimi gösterse de hala ithalat ihracat dengesini sağlayamamış durumdayız.

1-)İthalat(Dış Alım): Ülkemizdeki ithalatında en fazla imalat yani sanayi ürünleri bulunurken onu maden ve tarım sektörleri izlemektedir. En fazla ithatlat yaptığımız ürünler sırasıyla mineral yağlar ve yakıtlar, kazan ve makineler, elektrikli makine ve cihazlar, demir-çelik ürünleri ve kıymetli taş-mataller yer alır. En fazla ithalat yaptığımız ülke ise Rusya’dır. Rusya’nın en fazla ithalat yaptığımız ülke olmasında mineral yağ ve yakıtlar etkili olmuştur. Ülkemizde yeterli kadar doğalgaz rezervinin bulunmaması bizi bu konuda dışa bağlı hale getirmiştir. Rusya’yı sırasıyla Çin, Almanya, ABD ve İtalya ithalatta takip eden ülkelerdir.

Türkiye’ye Çin’den Nasıl Mal Getirilir? Sorusu içerisinde yer alan Velibaba.com ile yapılan ticaretler de bir nevi ithalat kapsamına girmektedir. Çin ürün getirme ihtiyaçlarınız için kendileri ile iletişime geçebilirsiniz.

2-)İhracat(Dış Satım): Ülkemizdeki ihracatında en fazla imalat yani sanayi ürünleri bulunurken onu tarım ve maden sektörleri izlemektedir. En fazla ithatlat yaptığımız ürünler sırasıyla motorlu kara taşıtları, kazan ve makineler, demir-çelik ürünleri, dokuma-tekstil ürünleri ve elektrikli makine ve cihazlar yer alır. En fazla ithalat yaptığımız ülke ise Almanya’dır. Almanya’yı sırasıyla İngiltere, İtalya,Irak ve ABD ihracatta takip eden ülkelerdir.

Dış ticarette en çok kullanılan yollar sırasıyla deniz yolu,kara yolu,hava yolu ve demir yoludur. En ucuz yolun deniz yolu olması dış ticarette en çok kullanılan yol olmasının başlıca nedenidir. Dış ticarette ithalatta en çok kullanılan liman Kocaeli iken ihracatta en çok kullanılan liman Adana-Botaş limanıdır. En çok konteyner giriş çıkışının yapıldığı liman ise İstanbul-Ambarlı limanıdır.

TRANSİT TİCARET

Transit ticaret, alış ve satış bedelleri arasında lehte fark esas olmak üzere, gerçek ve tüzel kişi transit tacirince satın alınan yabancı menşeli veya yerli menşeli olup da yurt dışına satılmış malların doğrudan doğruya ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın başka bir ülkeye satılmasıdır. İlgili kanunlarda düzenlenmiş istisnai durumlar dışında transit ticarete konu eşyaya ilişkin gümrük vergileri teminata bağlanır. Ülkemizin önemli transit ticaret yolları İran Transit Ticaret Yolu ve Habur-Kapıkule Transit ticaret yoludur. İlk serbest ticaret bölgemiz Mersin’dir.

Türkiye’ye Çin’den Nasıl Mal Getirilir? Sorusuna cevap için Çin mal getirme konusunda iletişime geçebileceğiniz velibaba.com ‘u tercih edebilirsiniz.

Tags

Comments are closed